Kända tennisturneringar

Australian Open

Tennis match | Tennisfest.seAustralian Open är en internationell tennisturnering som äger rum i Australien, och turneringen utgör en fjärdel av de fyra Grand Slam-turneringarna. Turneringen spelas i Melbourne de två sista veckorna i januari varje år, den första upplagan av mästerskapet anordnades år 1905. Australian Open marknadsförs officiellt som ”Grand Slam of Asia Pacific” och har gjort det sedan 2003. Under 2000-talet har turneringen vuxit till en av de absolut största tennisturneringarna i världen, med över en halv miljon åskådare varje år. Det dröjde fram till 1922 innan den första kvinnan deltog i turneringen, Margaret Molesworth blev första kvinna att vinna turneringen efter att ha besegrat Esna Boyd i finalen.

 

US Open

US Open utgör, precis som australienska öppna, en fjärdel av Grand Slam-turneringarna. Turneringen äger rum i Queens, New York i september varje år. Första upplagan av turneringen ägde rum 1881, det gällde dock herrarna. För kvinnorna skulle det dröja ända till 1887 innan man deltog i turneringen. Richard Sears blev den första att vinna turneringen år 1881, amerikanen skulle även vinna de sex kommande mästerskapen. Sju raka titlar blev det för Sears, som i alla sju finaler mötte olika motståndare. Sju raka segrar i US Open är rekordet i antal raka vinster i turnering, en svit som kommer bli otroligt svår att bryta.

 

Wimbledon

Tennisfest bjorn borg firar | Tennisfest.seWimbledonmästerskapen är en tennisturnering som spelas i London, England. Även Wimbledon utgör en fjärdedel av Grand Slam-turneringarna, och turneringen är den äldsta av samtliga turneringar. År 1877 var första året turneringen spelades, och till skillnad mot de tidigare nämnda turneringarna så spelas Wimbledonmästerskapen under sommaren i juni/juli, på gräsbanor. Wimbledon är den största turneringen inom tennis, och följt av nästan en halv miljon människor på plats, flera miljoner människor runt om i världen följer turneringen via television. Spencer Gore blev den förste människan att vinna wimbledonmästerskapen år 1877. Wimbledonmästerskapen arrangeras årligen av All England Lawn Tennis & Croquet Club.

 

 

French Open

Tennis spelare kvinna | Tennisfest.seFranska öppna, som officiellt heter Les Internationaux de France, är en av de största tennisturneringarna som spelas i Paris och utgör den sista fjärdedelen av Grand Slam-turneringarna. Första herrmästerskapet ägde rum år 1891 i Paris, och matcherna spelas varje år under de sista veckorna i maj och de första veckorna i juni. För att kunna delta i mästerskapet var man tvungen att antingen vara fransk, eller vara medlem i en fransk klubb. Det dröjde ända fram till 1925 innan spelare från andra länder kunde delta i turneringen. H. Briggs blev den första mästaren i franska öppna. Briggs var förvisso britt, men då han bodde i Frankrike och dessutom var medlem i en fransk klubb så var han berättigad att delta i turneringen. Franska mästerskapen hade ett uppehåll mellan åren 1940-1945 på grund av andra världskriget. Under 2000-talet är Rafael Nadal den med flest vinster i turneringen, spanjoren vann franska öppna hela nio gånger under perioden 2005-2014, 2007 var det enda året Nadal inte lyckades ta sig till final då en viss svensk, Robin Söderling, visade sig vara en för svår nöt att knäcka.