Tennisens historia

Allmän tennishistoria

Walter Clopton Wingfield är mannen bakom sporten tennis, en sport britten uppfann år 1873. Tanken med denna sport var att det skulle bli lika populärt som krocketspelet, som på den tiden var en väldigt populär sport. Tanken var även att den nya sporten skulle vara lättillgängligt för alla människor, och det skulle vara en sport som kunde utövas utomhus. Tennis var inte det första namnet, sporten hette till en början Sphairistikè vilket är ett grekiskt ord som betyder bollspel. Bara något år senare skulle sporten dock få sitt ursprungliga namn, lawn-tennis.

Tennis match | Tennisfest.se

Sporten blev en direkt succé i England och intresset ökade stort i landet. Allt fler människor fick upp ögonen för sporten, i takt med att Wingfield ständigt marknadsförde sin nya uppfinning. Trots att flera människor i England och runt om i världen försökt sno eller kopiera brittens idéer, så fick Wingfield år 1974 patent på sin uppfinna sport. Tennis var till en början mobila timglasformade spelbanor, som gick att köpa runt om i landet. I en trälåda medföljde alla tillbehör och instruktioner som behövdes för att utöva sporten, rep och nät medföljdes där repet hade i syfte att markera ut banans begränsningar, sedan kunde man även köpa tennisracketar separat. När patenten löpte ut år 1877 revolutionerades idén, och tennisen började formas till den tennis vi känner till idag. Det var inte längre några mobila banor, utan det blev istället fasta rektangulära banor. Med åren började även träda fram, det gjorde även internationella mästerskap, bland annat wimbledonmästerskapen som för första gången anordnades år 1877 av All England Lawn Tennis & Croquet Club. Tanken där var att deltagar- och spelaravgifter gick till att täcka eventuella kostnader av nyköpta gräsklippare. De mått och längder som då gällde för tennisbanorna gäller mer eller mindre än idag. Denna wimbledonturnering lade grunden för revolutioneringen inom sporten, framför allt sportens regler.

Utrustning

Tennis bana grus | Tennisfest.seFör att utöva tennissporten behöver spelarna varsitt tennisracket. Just tennisracketarna revolutionerades under 1980-talet, de äldre modellerna byttes ut och ersattes av nya racketar med starkare material, som underlättade för spelarna att träffa bollen med högre kraft i slagen.

 

 

Tennis boll 2 | Tennisfest.seUtöver racketar behövs det tennisbollar, just dessa bollar ska vara antingen vita eller gula och ha en vikt på 56,0-59,4 gram. Enligt regel ska bollarna, när de släpps från en höjd av 254 centimeter på ett betonggolv, studsa 135-147 centimeter upp i luften. Dagens tennisbollar är istället för luft fyllda med gas.

 

Skador inom tennis

I takt med tennissportens utveckling och expandering ökade armbågsskador runt om i landet. En skada som idag fått sitt namn från tennissporten är tennisarmbåge, det är en skada i armbågen där muskelfästena vid armbågens utsida värker. Överansträngning av muskler som sträcker handleden och fingrar, och enformiga handrörelser, är två bakomliggande orsaker till tennisarmbåge. Tennisarmbåge kan man få vid exempelvis lyft av tunga föremål, men föga förvånande är tennis den främsta orsaken bakom tennisarmbåge. Symptom av denna skada är bland annat att man blir stel i armen samtidigt som man får problem med att sträcka ut armbågen helt, man känner smärta när man håller hårt om föremål och man känner ömhet runt armbågens utsida. Skadan är i de flesta fall självläkande och kräver väldigt sällan någon form av operation, det är dock rekommenderat att man kommer i kontakt med en fysioterapeut, naprapat eller en sjukgymnast om man känt smärta under en längre tid. Själva smärtan kan man i början, i de flesta fall, lindra själv genom att avstå från rörelser som anstränger armbågen samt att använda ett bandage, speciellt utformat för tennisarmbåge.

Tennisturneringar

De mest professionella och prestigefyllda tennisturneringarna runt om i världen idag kallas idag för Grand Slam-turneringar, där resultaten i dessa turneringar lägger grunden för den individuella rankingen av spelarna. De spelare som är högst rankade är även de spelare som får delta i Grand Slam-turneringarna, det vill säga australienska öppna, franska öppna, wimbledonmästerskapen och US Open. De internationella professionella turneringarna arrangeras av ATP – Association of Tennis Professionals. I Sverige spelas des två ATP turneringar, Swedish Open och Stockholm Open.Tennisfest bjorn borg | Tennisfest.se

En karriär-Grand-Slam tilldelas till den som vunnit samtliga Grand Slam-turneringar. Ett par spelare har lyckats med den bedriften genom åren, Rafael Nadal och Novak Djokovic för att nämna två exempel.