Världsstjärnor vi minns

 

Tennis är idag en av världens största sporter, med aktiva världsstjärnor som Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal och Andy Murray, spelare som dominerat och revolutionerat sporten de senaste åren och som med all sannolikhet kommer gå till historien bland de bästa tennisspelarna någonsin. Låt oss blicka tillbaka i tiden och minnas världsstjärnor som hjälpt till att bygga och utveckla denna fantastiska sport.

 

Björn Borg

 

Rankar man de bästa tennisspelarna genom alla tider utan att ha med Björn Borg på listan, ja då är det ingen lista som bör tas på allvar. Svensken, som föddes 6:e juni 1956, är en av de främsta tennisspelarna genom alla tider, med bland annat elva Grand Slam-titlar mellan åren 1974-1981, varav fem raka wimbledontriumfer och sex i Franska öppna. Borg upptogs år 1987 i International Tennis Hall of Fame, och år 2003 i Swedish Tennis Hall of Fame. Svensken utsågs till ”Århundradets svenska idrottsman” före boxaren Ingemar Johansson och skidåkaren Ingemar Stenmark, och mellan år 1978-1980 utsåg amerikanska journalister Borg till årets näst bäste idrottsman, efter Muhammad Ali.

 

Pete Sampras

 

Petros Sampras, eller Pete som han föredrog, föddes 12:e augusti 1971 och är en av tidernas främsta tennisspelare. Mellan 1993-1998 rankades amerikanen som världsetta under sammanlagt 286 veckor, och sex år i följd, en bedrift ingen annan spelare någonsin lyckats upprepa. Totalt 14 Grand Slam-titlar blev det för Sampras, vilket är näst flest Grand Slam-titlar genom alla tider, bara schweizaren Roger Federer har fler titlar. Totalt sett blev det 64 singeltitlar för amerikanen, varav sju vinster i Wimbledonmästerskapen, fem i US Open och två i Australienska öppna.

 

Jimmy Connors

 

Jimmy Connors, som föddes 2:a september 1952, är en annan amerikan som rankas bland de främre tennisspelarna genom alla tider. Under perioden 1973-1988 rankades amerikanen som en av de tio bästa tennisspelarna. Connors rankades som världsetta i 268 veckor totalt, vilket bäddar för en fjärdeplats på listan med flest veckor genom alla tider, bakom Sampras, Federer och Lendl. Totalt 109 singeltitlar och 15 dubbeltitlar blev det för Connor under sin långa karriär, där åtta av singeltitlarna och två av dubbeltitlarna var Grand Slam-titlar. År 1998 upptogs Connors i International Tennis Hall of Fame. Tillsammans med Björn Borg ansågs Connor vara ansiktet utåt för moderniseringen av tennis.

 

 

Ivan Lendl

 

Ivan Lendl föddes 7:e mars 1960. Med sina 94 titlar under karriären, varav åtta Grand Slam-titlar (Två segrar i Australienska öppna, tre i Franska öppna och tre i US Open) och dessutom hela 19 Grand Slam-finaler, vilket är ett rekord, är tjeckoslovaken bland de största tennisspelarna som någonsin existerat. Sammanlagd 270 veckor har Lendl rankats som världsetta, ett rekord på den tiden som senare skulle tas över av Sampras som totalt rankats som världsetta i 286 veckor. Det finns än idag rykten som säger att Lendl ansågs vara den första professionella tennisspelaren någonsin, mycket tack vare sina oortodoxa träningsmetoder som ofta involverade tunga vikter och styrketräning. Tjeckoslovaken upptogs år 2001 i International Tennis Hall of Fame. Han hade dessutom oftast med sig en egen fysioterapeut som hjälpte han med massage och behandlingar
.